Texemosis
Posts: 8
Joined: 21 Aug 2019, 22:34

many CD games freezing or levels resetting.to start.

28 May 2020, 03:41

Hello, i've experienced with some CD games like Shadow of the Beast, Monster Lair, Gate of Thunder and Download 2, that sometimes there's freezing or some odd moments where the game resets to the start of the level i'm on. I have no idea what that's about. I have a Japanese PC Engine. Old Skool Composite Cables, my SD System 3 was from the Black Friday last year... and I have the video/audio split to my CRT and a Retrotink 2x to an Elgato HD60S video capture card.

User avatar
Todd
Admin
Posts: 1134
Joined: 08 Apr 2018, 22:25
Location: Cincinnati, OH
Contact: Twitter YouTube

Re: many CD games freezing or levels resetting.to start.

28 May 2020, 05:07

Please read this:
viewtopic.php?f=11&t=68
My PMs are disabled. Please send support requests to support(at)terraonion.com.

For real time assistance, please consider joining our very active Discord server: https://discord.gg/JexuJVW

Texemosis
Posts: 8
Joined: 21 Aug 2019, 22:34

Re: many CD games freezing or levels resetting.to start.

28 May 2020, 05:21

well okay, in addition to the details I provided, I have a 3rd party PSU, a Sandisk Ultra 200gb MicroSD, no mods, no in-game trigger enabled.


User avatar
Todd
Admin
Posts: 1134
Joined: 08 Apr 2018, 22:25
Location: Cincinnati, OH
Contact: Twitter YouTube

Re: many CD games freezing or levels resetting.to start.

28 May 2020, 06:12

Texemosis wrote:
28 May 2020, 05:21
well okay, in addition to the details I provided, I have a 3rd party PSU, a Sandisk Ultra 200gb MicroSD, no mods, no in-game trigger enabled.
that 3rd party PSU is a likely suspect. There are a LOT of terrible ones on the market. I would replace it with something high quality like a Triad or the original NEC one.
My PMs are disabled. Please send support requests to support(at)terraonion.com.

For real time assistance, please consider joining our very active Discord server: https://discord.gg/JexuJVW

Texemosis
Posts: 8
Joined: 21 Aug 2019, 22:34

Re: many CD games freezing or levels resetting.to start.

28 May 2020, 06:32

well alright, though i'd like I add I didn't get this trouble when playing YS Book I & II, Final Zone 2, Last Alert, Valis II and Valis III. would it be normal for a PSU to affect some games but not others?

User avatar
Todd
Admin
Posts: 1134
Joined: 08 Apr 2018, 22:25
Location: Cincinnati, OH
Contact: Twitter YouTube

Re: many CD games freezing or levels resetting.to start.

28 May 2020, 07:14

It could also be the cd images themselves. We generally recommend the image sets from redump.
My PMs are disabled. Please send support requests to support(at)terraonion.com.

For real time assistance, please consider joining our very active Discord server: https://discord.gg/JexuJVW

User avatar
Mobiusstriptech
Posts: 338
Joined: 13 Apr 2018, 15:41

Re: many CD games freezing or levels resetting.to start.

28 May 2020, 19:30

If some games work and others don't then the images would be what I would personally look into. But I would still recommend a good quality PSU for many reasons. The issue could be coincidental from power related issues. Poor quality power supplies can cause all kinds of issues that can fluctuate depending on what the power coming in looks like mixed with the handling of that power by the supply and internally into the system. For example, excessive ripple can cause many issues that would not be consistent unless the ripple is always high.

Texemosis
Posts: 8
Joined: 21 Aug 2019, 22:34

Re: many CD games freezing or levels resetting.to start.

28 May 2020, 19:43

Figures, I ordered a new PSU. The ones have do make my console get hot after about an hour. I never knew if that was normal and there's not enough people who have this system to tell me if that's normal or not. It's always bothered me. Hopefully the new PSU will help it.

User avatar
RobertTwinings
Posts: 44
Joined: 18 Jun 2019, 11:37
Location: Europe

Re: many CD games freezing or levels resetting.to start.

16 Jun 2020, 00:56

well I have also problem with my SSd3.
Did you get a new power supply ? is it working now ?

Return to “Super SD System 3 Discussion”